Saturday, September 6, 2008

Idea Resipi di Bulan Ramadhan III

Selamat kembali ke Jalan-Jalan Cari Makan. Jika minggu lepas kita ke Jakarta mencari idea resipi unik,harini saya mahu mengheret anda jauh dari bandaraya udara kotor itu (sebab kawan saya masuk ICU disebabkan udara di JKT) dan ke Utara Malaysia iaitu di rumah saya di Sungai Petani,Kedah.

IRBR III kali ini membawa resipi bernama Puding Berendam (tak igt nama resipi ni so saya just reka).

Bahan-Bahannya

Puding dlm cup bermacam jenis perasa buah
Fresh milk
Gula
Senduk
Mangkuk Punch

Cara-Caranya

Panaskan 4 sudu gula bersama dengan air untuk dijadikan air gula.Jangan terlalu banyak airnyer ok.
Air gula tadi kemudiannya dimasukkan ke dalam fresh milk 100 ml.Kacau dan masukkan ke dlm peti ais.
Lagi 10 min nak berbuka,keluarkan adunan fresh milk td dan masukkan puding pelbagai perasa buah.
Tunggu azan maghrib,then bolehla anda meminumnya/memakannya(confuse jap)

Kalau anda lihat resipi-resipi yang saya berikan semenjak 2 menjak ni,perasan tak resipi saya tak memerlukan penggunaan bahan yang susah nak cari and kebanyakkannya tak payah nak guna dapur gas.Kenapa aek? sebab di rumah saya tiada gas wpun ada dapur and saya suka resipi yang simple sbb sy hanya ada 30 min shj utk menyiapkan juadah berbuka saya.


Eh, apa tu? Ketam masak ________(saya pun taktau nama apa)!. Sayangnya saya tak tahu plak resipinya. Kalau tak dah boleh letak dlm Idea Resipi di Bulan Ramadhan 4.
Enjoy tengok gambar je ok!

5 comments:

Hariry Ariffin said...

Dyana,
Orang kedah eh?
BTW Puding Berendam tu macam sama dengan Cocktail. :)

Best nya ketam! Poor thing i'm allergic to it. Haish.

Dyana/Nadia/Dizzy/Dai said...

A'aa cocktail agaknya bendalah tu hehe. My mum masak ketam pun it's because kitaorg balik.We doesn't allowed my dad to eat it though coz of his health.Tapi selalunya dia yang habiskan.

ameirul azraie said...

Nampak sedap!Nak sikit!

Dyana/Nadia/Dizzy/Dai said...

Jae kalo u neighbour I bolehla tukar2 puding slalu.i'm the expert(bukan expert buat puding,expert ketuk pintu jiran).

jen_2_luck said...

huhuu...tekeluaq air liuq cek...dah le pose nie..