Tuesday, March 17, 2009

Al-Fatihah kepada Uncle Hamzah

Secara jujurnya,
selama hidup 23 tahun ni, aku tak pernah mengalami sesuatu yang sangat menyedihkan atau sangat menggembirakan. Normal. Just normal. Tapi di kiri kananku dikelilingi berita yang sangat menyedihkan dan sangat menggembirakan.Setiap hari aku dengar kawan-kawanku mengalami kejayaan demi kejayaan. Meor dah jadi Marquis. Syafiq dan Zaza pun dah nak mencapai gaji 5 angka.
Aku pulak bila?

Tak perlu jauh ke Gaza, semalam, ayah kepada kawanku telah meninggal dunia. Teringat dulu masa raya, 3 kali datang rumah dia. Dengan muka tak malu beberapa kali menghabiskan kek raya dan cuppacakes raya di rumah dia. Tapi paling menyeronokkan ialah apabila dapat bersembang dengan mak dan ayahnya. Ada sense of warmnest dalam family dia. Maybe because aku sendiri rindu dengan family aku di Kedah. Auntie sangat baik and caring,Uncle Hamzah sangat lawak and cool. Tak sangka dah tak dapat dengar lawak uncle lagi. Kalau aku sebagai orang luar and baru tiga kali berjumpa dengannya pun terasa dengan pemergiannya,apatah lagi orang yang setiap hari bersama dengannya.
Bila pulak masa aku?
Aku takut.Aku harap aku pergi dulu sebelum family aku pergi. Sebab aku rasa, aku tak sanggup nak menghadapi kesedihan itu.

I miss my dad. Aku tak pernah buat dia gembira apatah lagi bangga. Aku harap aku tak terlambat membalas jasa dia yang sangat-sangat-sangat tak ternilai. 1000 tahun aku takkan cukup balas.

Ixa, Dik E. I'm not a good example to you to give any advise. I cannot tell you to be strong as I know I'm not strong enough too if I'm on your situation.

I am myself is so dumb to do anything.
Just mampu sedekahkan Doa untuk Uncle Hamzah.

al-Fatihah....

2 comments:

tongai said...

tiada lagi kudengar kidungmu
tiada lagi derai tawamu
hanya kesepian yang kian mencengkam
jiwaku....

fairytopia said...

salam. dyana

act dah lama gell tak lepak sini

and finally i managed to find u

ur dad mesti bangga dgan u even u cant earn a lot of money

rezeki,, and kita suma berpegang kepada itu

=P

u always said that u r not gud enuff for them

but i knoe, diaorg mesti berbangga to have such a lovely daughter like u

trust me.


because they want u to be with them, jaga diaorg bila diaorg dah tua, even tak kaya macam paris hilton

they dont ask money ,just affection from u

stay this way

and u r such a lovely girl

=P